САЩ скоро ще започнат процес на изключване на тарифите

- Oct 22, 2019-

Службата на търговския представител на Съединените щати ще започне процес, чрез който заинтересованите страни от САЩ могат да поискат изключването на някои китайски продукти от допълнителни тарифи от 31 октомври, съобщи Министерството на търговията във вторник.

Процесът ще бъде приложен към тарифния списък на САЩ, насочен към 300 милиарда долара продукти, внесени от Китай, се казва в кратко изявление на министерството.

Американските заинтересовани страни могат да подадат искания за изключване от 31 октомври до 31 януари, се казва в изявлението. Те трябва да предоставят информация като например дали конкретният продукт може да бъде заменен или е стратегически важен или свързан с „Произведено в Китай 2025 г.“ или други китайски индустриални програми, се казва в съобщението.

Ако заявката за изключване бъде одобрена, тарифите, наложени след 1 септември, могат да бъдат върнати, се казва в съобщението.

В друго развитие, държавният съветник и министърът на външните работи Ван Йи заяви в интервю за АФП в понеделник в Париж, че последните икономически и търговски консултации на Китай със Съединените щати постигнаха значителен напредък, който поставя важна основа за постигане на поетапно споразумение.

Според препис от интервюто на уебсайта на министерството, Ванг каза, че Китай и САЩ по всякакъв начин могат да намерят решение, приемливо и за двамата, стига да участват в равни консултации в духа на взаимно уважение.

Ако не, разговорите ще бъдат прекъснати или ще претърпят неуспех, каза той. Ванг добави, че подобни уроци трябва да информират поведението на преговарящите.

Той каза, че САЩ са наложили нежелана търговска война с Китай, а Китай трябва да предприеме необходими и разумни мерки за защита, за да защити своите оправдани права и интереси, включително правото на развитие.

Споразумение между Китай и САЩ ще бъде от полза не само за двете страни, но и за всички страни в света, каза той.

Китай няма да се възползва или ще навреди на трета страна в търговските преговори със САЩ, например с Европейския съюз в отношенията си с Китай, каза той.

Уанг каза, че Китай отваря своя пазар с най-голям потенциал в света за всички страни, а вратата на Китай ще се отвори само по-широко за САЩ, Франция и целия свят.

Държавният съветник каза също, че Китай се надява ЕС да осигури по-честна, справедлива и недискриминационна бизнес среда за влизане на китайски предприятия в Европа.

Независимо дали в бъдеще става въпрос за преговори между Китай и САЩ, ЕС-САЩ или Китай-ЕС, тези разговори трябва да бъдат ангажирани за съвместна защита на системата за свободна търговия, следвайки тенденцията на глобализация и изграждане на отворена световна икономика, каза Уанг.