Китайското класиране като страна с най-голямата дипломатическа мрежа отразява глобалния й възход

- Dec 05, 2019-

Нарастващата роля на Китай на международната сцена е тясно свързана с възхода на китайския президент Си Дзинпин, откакто дойде на власт през 2012 г. През последните седем години Си изгражда международния си профил и поставя Китай отново в центъра на глобалните дела. Например Инициативата за пояса и пътя (BRI), създадена от президента Си, добре представя ролята, която Китай трябва да играе през 21 век.

Създаването на Азиатската инвестиционна банка за инфраструктура (AIIB), алтернатива на ръководените от Запада финансови институции като Световната банка и Международния валутен фонд (МВФ), е друг пример за нарастващото значение на Китай в глобалната политика и глобалните пазари , Ясното послание тук е, че Китай малко по малко замества глобалното лидерство, което понастоящем държи Съединените щати, като открива пречки да бъде признат за втората световна икономика в големите многостранни институции.

По отношение на мощността трябва да се има предвид разграничението между "твърда сила" и "мека сила". Твърдата сила отразява икономическата и военната сила, докато меката сила е свързана с културни особености, технологии, образование и имиграционна политика. За да стане наистина глобален лидер, една държава трябва да притежава комбинация от двете.

След като реформата и политиката на отваряне на Ден Сяопин влезе в сила в края на 1979 г., Китай постигна огромен напредък по отношение на икономическото развитие през четирите десетилетия, тъй като се превърна във втората най-голяма икономика в света и постоянно подобрява военното си състояние, както беше показано наскоро по време на празник за 70-годишнината от основаването на Китайската народна република.

Китай също инвестира в увеличаване на своята мека сила чрез създаването на Институти на Конфуций по целия свят, превръщайки се в технологичен център в пряка конкуренция със САЩ, както и абсолютен лидер във финтех, инвестирайки много ресурси в образователната си система както се вижда от стабилния напредък на университета Цинхуа и Пекинския университет в глобалните класации. В същото време Китай подобри своите имиграционни политики за насърчаване на икономическото и социалното развитие към привличането на таланти, представляващи печеливша ситуация както за Китай, така и за чуждестранни работници.